Talossa’s Hostorical Outline – Dutch

Dutch translation by Tycho van Die

Op 26 december 1979 verklaarde Robert Ben Madison (geboren in 1966) zijn slaapkamer onafhankelijk van de Verenigde Staten van Amerika: Het Koninkrijk Talossa (El Regipäts Talossan) was geboren. Talossa komt van een Fins woord dat “in het huis” betekent, want het hele land bestond destijds slechts uit de slaapkamer van Koning Robert I, toen hij nog een kind was plus een klein Tudor huis in de buurt van de Universiteit van Wisconsin. Het koninkrijk breidde zich in de loop der jaren uit tot het land het oostelijke deel van de Amerikaanse stad Milwaukee, het Franse eiland Cézembre en het Antarctische Pengopäts Territorium bevatte. De hoofdstad is Abbavilla, dat in de provincie Atatürk ligt.

Talossa beschouwt zichzelf als een echt land (niet als een “micronatie”) en heeft een gedetailleerde en diepgaande geschiedenis vol met revoluties en geschillen. Hoewel Talossa op het moment een monarchie is, heeft de staatsvorm in het verleden verschild van republiek tot communistische staat. In 1981 breidde het land zich uit met vijf jeugdvrienden en familieleden van Ben Madison. In hetzelfde jaar veranderde er ook veel aan de Talossaanse cultuur, in het bijzonder de volledige opkomst van El Glhetg (de Talossaanse taal) en de eerste democratische verkiezingen van het land.

De jaren 90 brachten Talossa in het Internet tijdperk: Wittenberg (ons online forum) werd gemaakt en op 15 januari 1996 ging voor de eerste keer de website van Talossa online. Dit resulteerde in een nieuwe generatie Talossanen, Cybercits (online inwoners) genoemd. Dit resulteerde in felle debatten tussen twee steeds meer verschillende groepen inwoners: De oorspronkelijke bewoners en de nieuwe Cybercits.

Op 26 september 1997 scheidde een paar ontevreden burgers van het koninkrijk zich af om een micronatie te vormen onder de naam “Penguinea” Talossa verloor een heleboel inwoners op die dag, die later door de koning “Talossa’s Vietnam” genoemd zou worden. Penguinea had ongeveer 20 inwoners and had als virtueel thuisland het eiland St. Helena, dat voor de kust van Queensland in Australië ligt. Het was een levendige gemeenschap met veel cultuur, zijn eigen kranten, radio, websites, bands, een online kunstgalerie en actieve deelnemers. In de loop der tijd ontstond er veel onrust omdat er de hele tijd inwoners verdwenen en er weer bij kwamen. Uiteindelijk werd het land in 2000, na een debat over de toekomst van het land omgevormd tot de Pangaeaanse gemeenschap en later tot de online gemeenschap van Polyphony. Uiteindelijk verdween het land.

Een heleboel inwoners begonnen Ben Madison als te autoritair of zelfs gek mat als gevolg dat het Talossaanse politieke landschap opnieuw gespannen was. In 1998 immigreerde er via Internet een inwoner onder de naam Chirisch dal Nava (nu Kane dal Nava). Hij speelde onmiddellijk een belangrijke rol in de Talossaanse geschiedenis. Helaas kon Robert I, zoals wel meer slechte koningen niet zo goed tegen inwoners met radicaal andere ideeën. Hij kon nooit goed opschieten met Dal Nava. Koning Robert I probeerde op alle wettelijke manieren (niet persé ethisch verantwoorde manieren) om Dal Nava het land uit te krijgen. De langdurige ruzie dwong de meeste inwoners om een kant te kiezen: sommige steunden de koning en sommige steunden Dal Nava en natuurlijk sommige inwoners die niet mee wouden doen met de persoonlijke oorlog tussen de koning en Dal Nava. Op 1 juni 2004 scheidde voor de tweede keer in de geschiedenis een groep inwoners af. Op het hoogtepunt van de ruzie tussen Ben en zijn aartsvijand, scheidde Dal Nava, samen met een aantal andere inwoners die hem steunden zich af en vormden de Talossaanse Republiek als een onafhankelijke micronatie.

Koning Robert I was woedend en werd door deze gebeurtenis gedwongen om te stoppen, of hij moest het risico nemen om heel Talossa te verliezen. Gelukkig gaf hij toe en trad op 15 augustus 2005 af in het voordeel van zijn jonge stief kleinzoon, die koning werd onder de naam koning Louis I. Koning Louis, een minderjarige, was niet in staat om het land te leiden. Hij trad af op 29 november 2006. Er volgde opnieuw een periode zonder koning. Op 14 maart 2007 na door de Ziu (het Talossaanse parlement) gekozen te zijn en met goedkeuring van het volk trad John Woolley (Koning John) aan als de nieuwe koning van Talossa.

Het koninkrijk heeft nu de mogelijkheid om zich te focussen op de burgers en op de voorzetting van de ontwikkeling van de Talossaanse taal en cultuur, die nog steeds zeer actief is door de groeiende aanwezigheid van het Internet en Cybercits. Er komen twee a drie inwoners bij elke maand.